Bruk og blanding av lavsementstøpemasser

Hva er lavsementstøpemasser? Enkelt sagt - lavsementstøpemasser (eller av noen omtalt som støpemasser eller ildfaste støpemasser), er en type materiale som brukes i bygg og ulike industrielle bruksområder, og en unik egenskap er at det er mer varmebestandig enn vanlig sement.

Så hvis du skal bygge en peis eller en ovn, trenger du et materiale som tåler høyere temperaturer uten å smelte eller gå i stykker. 

Kort sagt - lavsementstøpemasser brukes som foring til å bygge og reparere ovner og ovner. De inneholder mindre sement enn andre støpemasser - i stedet inneholder de ultrafine pulver med en lignende kjemisk sammensetning som hovedmaterialet i støpemassene - og krever mindre vann i blandingsfasen. Som et resultat er lavsementstøpemasser vesentlig mer motstandsdyktige mot varme og slitasje, er bedre til å opprettholde sin styrke og form og har høyere tetthet.

Det finnes mange forkortelser for lavsementstøpemasser. Ofte brukes LCC (lavsementstøpemasser), men også LCR (lavsementstøpemasser) eller LCRC (lavsementstøpemasser) brukes. 

 

Arbeid med lavsementstøpemasser

 

1. Lagring

Lavsementstøpemasser bør oppbevares på et «ekstra» tørt, ikke-fuktig sted (dette er fordi lavsementstøpemasser inneholder en lavere mengde sementbindemiddel sammenlignet med vanlige sementstøpemasser - den reduserte mengden sement gjør dem mer mottakelige for fuktighet, noe som kan føre til problemer med herding).

Hvis du oppbevarer dem utendørs, bør du beskytte dem mot regn med et vanntett deksel, men sørg for tilstrekkelig ventilasjon for å unngå kondensdannelse. Ikke stabl mer enn tre paller oppå hverandre, da dette kan føre til at det dannes klumper i posene i bunnen.

Sjekk batchkoden på hver pose, og bruk de eldste materialene først - lavsementstøpemasser har vanligvis en holdbarhet på mellom 3-6 måneder (tradisjonell betong har vanligvis lengre holdbarhet og er mindre følsomme for lagringsforhold). Egenskapene og ytelsen til lavsementstøpemasser er utviklet for å være konsistente, men hvis du blander en ny og en gammel pose, kan det oppstå små variasjoner i egenskapene (men ikke kritiske).  

 

2. Blanding av lavsementstøpemasser

Først må du kontrollere at alt utstyret du bruker til å blande lavsementstøpemasser - inkludert spader, blandebatterier og støpeformer - er rent. Rester fra andre materialer vil påvirke herdetiden og gjøre blandingen mindre bearbeidbar. 

De beste forholdene for blanding av lavsementstøpemasser er når temperaturen ligger mellom 20-27C (men 10-27C er det mulige området). Hvis omgivelsene for blandingen er betydelig varmere enn det anbefalte området, kan det fremskynde herdetiden. Det er risikabelt å tilsette mer vann, ettersom vanninnholdet i blandingen er avgjørende for å oppnå ønsket konsistens. I stedet anbefales det å bruke avkjølt vann for å senke temperaturen og redusere herdetiden.

Lavsementstøpemasser bør blandes med en Tvangsblander (LINK)hvis det er snakk om større mengder, mindre mengder kan blandes med Blandeklaffer, SoRoTo Expert Positive- (LINK) eller SCREW-serien(LINK) vil gjøre jobben. «Standard» SoRoTo gir/motor-kombinasjonen i våre Tvangsblandere er perfekt for blanding av lavsementstøpemasser, da giret/motoren er valgt med fokus på maksimal effekt, men med lavest mulig strømforbruk. I kombinasjon med den sterke motoren øker SoRoTo-blandearmene i Tvangsblanderne også styrken på maskinene, ettersom den fulle kraften fordeles til de godt vinklede blandearmene. Det er viktig å velge riktig størrelse på blanderen, og siden lavbetongstøp er et tørrere materiale, anbefales det å ha mer fleksibilitet i produksjonen ved å velge en større modell enn standardutgavene.

Noen foreslår å fukte mikseren før du blander den første batchen - dette er blant annet for å redusere støvutslippet når de fine lavsementstøpemassene tilsettes mikseren, men dette vil bare ta en minimal del av støvet, i stedet anbefaler vi å installere en SoRoTo Dust Controller, som fjerner opptil 80 % av støvet. Tilsett de tørre materialene og den minste vannmengden som er angitt i instruksjonene - bruk rent vann som er egnet til å drikke.

Bland i 4-5 minutter. Hvis det virker for tørt etter dette, tilsett en veldig liten mengde vann - hold deg innenfor produsentens anbefalinger. Når du har funnet det rette forholdet, bruker du denne vannmengden fra begynnelsen av i neste batch.

Bland bare så mye som du er i stand til å plassere umiddelbart - jo lenger du venter (f.eks. +15 minutter og fremover), desto større er risikoen for at blandingen stivner, og det blir vanskelig å plassere - så sørg for å ha kontroll over dette, og følg alltid instruksjonene fra materialet.

Hvis blandingen skal suges opp i en bøtte, må du sørge for å bruke bøtteholderen for å redusere fallhøyden på materialet - hvis blandingen skal suges opp i en trillebår, må du sørge for å justere bena i høyden for å få en perfekt passform.

 

3. Plassering av lavsementstøpemasser

Lavsementstøpemasser må vibreres, med en høyfrekvent vibrasjon. Kjør vibratoren på full kapasitet, men ikke overvibrer! Riktig vibrasjon er avgjørende når du arbeider med lavsementstøpemasser for å oppnå ønsket styrke, tetthet og jevn fordeling av blandingen - og du vil unngå problemer som segregering, overflateproblemer og viktigst av alt å unngå sprekkdannelser - som overvibrering av denne nøye utformede blandingen kan forstyrre.

Ikke overarbeid blandingen med en sparkel når du legger den på plass - dette vil gjøre det vanskeligere for fuktigheten å slippe ut, slik at blandingen kan tørke skikkelig. Forskalingen skal være klar til å fjernes etter (i gjennomsnitt) 18 timer.

 

4. Herding av lavsementstøpemasser

For å sikre høyest mulig styrke bør du la støpemassen stå i 24 timer uten å røre den.

Er du klar til å begynne å jobbe med lavsementstøpemasser? Da er det bare å sette i gang!

Ta en titt på utvalget av Tvangsblandere (LINK) fra SoRoTo - vi ønsker deg lykke til med dine kommende prosjekter.

__________________________________________________________________
Disclaimer: Følgende bloggtekst inneholder retningslinjer angående leirepuss og hvordan man blander det, slik det er kommunisert av selskapet SoRoTo. Det er imidlertid viktig å merke seg at disse retningslinjene kun er for informasjonsformål og bør ikke betraktes som et substitutt for produsentens retningslinjer. SoRoTo anbefaler at brukere alltid henviser til produsentens instruksjoner og retningslinjer for deres spesifikke produkt for å sikre riktig og trygg bruk. SoRoTo vil ikke holdes ansvarlig for eventuelle skader eller skader som kan oppstå som følge av feilaktig bruk eller feilaktig anvendelse av deres retningslinjer.